top of page

4 עובדות שיעזרו לכם להתחיל ללמוד סינית

העולם הסיני כבר מזמן איננו זר לרובנו. גם מי שעדיין לא ביקר בסין כבר מכיר מותגים של טלפונים סלולריים סינים, כבר שמע על מקומות מרכזיים לטיול בסין כמו בייג'ינג ושנגחאי ובודאי נתקל בלא מעט אלמנטים סיניים מפורסמים כמו דרקונים, תה סיני ופנסים אדומים.

נראה שאחד המכשולים הגדולים בהבנת התרבות הסינית הוא השפה הסינית שעומדת בין אנשי המערב והסינים כמו חומה גבוהה וארוכה. רבים ניסו לטפס ולעבור את החומה, ועל אף שחלקם הצליחו רק להשאיר שריטות על הקיר העבה, כבר הרבה זמן שיותר ויותר אנשים לא מתייאשים ומצליחים לטפס ולהגיע למעלה.

כיום אפשר ללמוד סינית במגוון סוגי מסגרות; מוסדות אקדמיים, מוסדות פרטיים וגם אצל מורים פרטיים. ישנו כבר מגוון של ספרי לימוד, לא רק באנגלית כפי שהיה עד לפני מספר שנים, אלא גם ספרים ללימוד סינית בעברית, דבר שמקל כמובן על הלימוד. כשמתחילים ללמוד סינית ישנם ארבעה אלמנטים שצריך להכיר, די בהתחלה, המלווים את הלימוד לכל אורכו.  

PIN YIN – איך מדברים את זה?

כשהגיעו הזרים הראשונים לסין הם ניסו ללמוד את השפה שהייתה כל כך שונה מהשפות שהם הכירו אך לא הייתה דרך פשוטה לעשות זאת מלבד לצייר סימניות ולנסות להבין איך להגות אותן. בשלב מאוחר יותר, בשנת 1892 החלו לאיית את הסימניות הסיניות בכתב פונטי, בשימוש של אותיות לטיניות. התעתיק הראשון נקרא תעתיק וויד-ג'יילס, ובהמשך בשנת 1958 הוכנס לשימוש התעתיק הלועזי שמשתמשים בו עד היום. שמו של התעתיק "פין-יין" נגזר מהמלים המנדריניות pīn - "איות" (拼), ו-yīn - "צליל" (音). כשלומדים סינית נעזרים בתעתיק הלועזי, אולם מי שנוסע לסין, לא צריך לצפות לראות את האותיות הלועזיות ברחוב על שלטים ובעיתונים, התעתיק נועד לעזור בלימוד. לקרוא ולכתוב זה כבר עניין אחר.

סימניות – איך קוראים את זה?

בשפה הסינית אין אותיות. יש סימניות. כל סימן שכזה הוא בעצם מילה, ובצירוף עם סימן נוסף כבר נוצרת מילה שלישית. הסימנים המוקדמים ביותר מתוארכים ללפני 3,000 שנה. אותם ציורים עתיקים עברו מספר גלגולים עד שהגיעו לצורתם הסופית בדמות הסימנים שאנו כותבים היום. הסימנים הם פיקטוגראפיים, כלומר מייצגים תמונה של משהו או אידיאוגראפיים, כלומר מייצגים רעיון. יש סדר מיוחד לכתיבת הסימניות ויש לתרגל אותן באופן יומיומי.

שורשים – ממה בנויות הסימניות?

שורש הוא צורה בסיסית שמרכיבה את הסימניות עצמן. למשל את השורש אישה- 女, נוכל למצוא בסימנים שונים, שלרוב קשורים לאישה:

 妈 – אמא,

 姐 – אחותי הגדולה.

דוגמא נוספת: 海,河,泞  - בשלושת המילים הללו החלק השמאלי הוא זהה. שורש מים. ואכן המילים הללו קשורות למים: ים, נהר, בוץ. השורשים עוזרים לנו לפרש את הסימן שלפנינו.

טונים – איך הוגים את זה?

סינית שייכת למשפחת השפות הטונאליות. כלומר כאשר אומרים מילה מסוימת אבל בטון שונה, אז גם משמעות המילה משתנה. בסינית יש 4 טונים ואנחנו יודעים להבחין בהם על פי קו קטן שמופיע מעל התנועות בתעתיק הלועזי: mā má mǎ mà. כאשר לומדים מילה חדשה לומדים את הטון שלה.

bottom of page